سنگ آهن مرکزی بافق یزد:
سنگ آهن یکی از مواد معدنی است که در کشور ایران یافت میشود. برای دستیابی به سنگ آهن میتوان آنها را از پوسته زمین استخراج کرد. از سنگ آهن برای موارد مختلفی استفاده میشود اما بیشترین استفاده از آن به ساخت و ساز فولاد مربوط میشود. در کشور ما معادن مختلفی وجود دارد که میتوان از آنها سنگ آهن استخراج کرد. بزرگترین تولید کننده سنگ آهن در سراسر دنیا کشور استرالیا است که میتواند هر ساله چندین تن سنگ آهن به کشورهای مختلف صادر کند. تقریبا ۵ درصد از پوسته زمین از سنگ آهن تشکیل شده است. سنگ آهن برای ساخت فولاد مورد استفاده قرار میگیرد و از فولاد هم در صنایع مختلفی مانند صنعت خودروسازی یا ساختمانسازی استفاده میشود.
معدن چغارت، در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی شهر بافق، ۱۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر یزد، ۷۵ کیلومتری جنوب غربی شهر بهاباد و در حاشیه کویر مرکزی ایران واقع شده و دارای آب و هوای گرم و خشک با رطوبت کم است. ارتفاع اولیۀ تودۀ چغارت ۱۲۸۶ متر از سطح دریا و حدود ۱۵۰ متر از سطح منطقه اطراف بوده است. این معدن، از طریق راه آهن سراسری به طول ۱۰۰۰ کیلومتر با تهران ، ۴۷۰ کیلومتر با ذوب آهن اصفهان و ۶۱۰ کیلومتر از طریق سیرجان به بندرعباس ارتباط دارد. بهره برداری معدن چغارت، از شهریور ماه سال ۱۳۵۰ شروع شد. این معدن از نظر کمیت و کیفیــت سنگ آهن، بهترین معدن ایران تشخیص داده شد و عملیات اکتشاف تکمیلی و تجهیز آن همزمان با اکتشاف سایر معادن صورت گرفت. با توجه به وجود معدن چغارت همچنین ذخیره حدود ۱٫۷ میلیارد تن در منطقه بافق ، شرکت سهامی خاص معادن سنگ آهن مرکزی ایران تأسیس و عملیات بهره برداری از معدن چغارت با ذخیره ای معادل شامل ۱۰۷ میلیون تن B.F و ۷۰٫۲ میلیون تن سنگ آهن پر فسفر و کم عیار، جهت تأمین سنگ آهن مورد نیاز ذوب آهن اصفهان شروع شد.
سنگ آهن بافق
شهر بافق از لحاظ مواد معدنی یکی از مهمترین شهرهای کشور به حساب میآید. معدن سنگ آهن بافق یکی از معروفترین معادن سنگ آهن کشور است. شهرستان بافق جزو مناطق گرم و خشک کشور به حساب میآید همان طور که گفتیم این شهرستان در ناحیه مرکزی کشور ایران قرار دارد و آب و هوای آن منطقه گرم و خشک است. در این شهر فعالیتهای معدنی دارای رونق بسیار زیادی است. در واقع در این شهرستان اندیسهای معدنی غنی مختلفی وجود دارد. مهمترین اندیسهای معدنی این منطقه عبارت است از سنگ آهن، فسفات، سرب و روی. نکته قابل توجهی که درباره معادن بافق وجود دارد، وجود مقدار کمی اورانیوم در آنها است. معادن این شهرستان تا حدی گسترده است که هم اکنون درآمد ۷۰ درصد از جمعیت شهرستان بافق با کار کردن در معادن مختلف تامین میشود. همانطور که گفتیم یکی از بهترین و معروفترین معادن این شهر معدن سنگ آهن آن است.
در این منطقه فعالیتهای مختلفی انجام میشود که گندله سازی یکی از این فعالیتها است. در واقع کارخانه سنگ آهن بافق دارای ظرفیت تولید سالانه، به اندازه پنج میلیون تن گندله است. تولید گندله در روش احیای مستقیم تولید فولاد، به کار برده میشود و به همین علت تولید گندله از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از طرحهای این منطقه انجام همکاری شرکت سنگ آهن مرکزی ایران با بافق است که این طرح در کنار طرحهای دیگر توانسته، زنجیره فولاد در شهر بافق را بهبود بخشد.
همزمان با افزایش تولید گندله، شرایط به سمتی رفت که در حوزه فولاد رکوردشکنی و صدرنشینی ایران در شاخص جهش رشد فولاد در جهان را شاهد بودیم.
سنگ آهن بافق یزد
عملیات استخراج سنگ آهن از معدن چغارت بافق از سال ۱۳۵۰ خورشیدی آغاز شده است و به طور متوسط سالانه بیش از ۲ میلیون تن سنگ آهن از این معدن استحصال و به کارخانههای فولاد داخلی و بعضا به کشورهای متقاضی صادر شده است. پنج هزار و ۵۶۰ نفر در شرکت سنگ آهن مرکزی به کار اشتغال دارند و با جذب ۴۴۰ نیروی جدید ، شمار آنها به ۶ هزار نفر میرسد که با احتساب خانواده بازنشستگان حدود ۷۰ درصد جمعیت شهرستان بافق به این شرکت وابسته است. معدن چغارت در ۱۳ کیلومتری شهر بافق واقع شده است. مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق یزد قرار دارد.
حقوق سنگ آهن بافق
با همت دولت و تدبیر و امید و در سال رونق تولید با هدف ایجاد اشتغال جدید و کمک به حفظ فرصتهای شغلی موجود، ۴۵۰ نیرو از طریق آزمون سراسری و طی مراحل پذیرش، در کارخانه گندلهسازی «سه چاهون» وابسته به شرکت سنگ آهن مرکزی ایران – بافق جذب شدند. هم اینک پنج هزار و ۳۰۰ نیرو در شرکت سنگ آهن بافق به کار اشتغال دارند که ۴۵۰ تن آنها به تازگی برای کار در کارخانه گندله پذیرفته شدند که با احتساب تعداد بازنشستگان و خانوادههای آنها ۷۵ درصد جمعیت ۵۰ هزار نفری این شهرستان به نوعی وابسته به این شرکت و از این طریق امرار معاش می کنند.مجموع كاركنان شرکت سنگ آهن مرکزی بافق را چهار هزار و 600 نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد سه هزار نفر به طور مستقيم در توليد، 870 نفر رسمی، هزار و 800 نفر قراردادی و بقیه نیز به صورت پیمانکاری در این این شرکت به کار اشتغال دارند.
معدن سنگ آهن بافق یزد
مهمترین معادن این شهر معدن سنگ آهن چغارت است که به شرکت سنگ آهن مرکزی ایران – بافق مشهور است. کار اکتشاف این معدن از سال 1340 به مدت يك سال تمام توسط شرکت تکنوآلسپورت روسیه انجام شده است.اکتشاف معدن چغارت بافق طی يك سال شامل حفر دو حلقه تونل به طول 112 متر دو ترانشه به طول 539 متر و حفاری مغزه گیری به عمق 27 هزارو 799 متر بوده است. معاون معدنی شرکت سنگ آهن در مورد اين معدن در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ارتقای اولیه معدن چغارت 1286 متر از سطح دریا به صورت کوه بوده که کار استخراج از سال 1350 آغاز شده و هم اینک در افق 935 در حال کار است و بايد تا افق 800 متر از سطح دریا کار شود.
سنگ اهن فیش حقوقی
کسانی که در سنگ آهن کار می کنند دهرای فیش حقوقی هستند وماهانه حقوق آن ها و عیدی وپاداش هایشان را برای آنها واریز می کندد.
فیش حقوقی کارکنان شرکت شامل :حقوق ماهیانه -حق اولاد – حق مسکن – بن – اضافه کاری – ناهاری – ایاب ذهاب – پاداش و… میباشد حق سنوات پایان خدمت معادل یک ماه شامل کدام آیتمها میشود . 2 – عیدی وپاداش پایان سال با توجه به تنوع حقوق کارکنان به جز حداقل 60 روز وحداکثر 90 روز حداقل حقوق وعیدی وپاداش پرداختی بین کارکنان صورت می گیرد.
حقوق دولتی سنگ آهن
درصد حقوق دولتي معادني كه زيرزميني استخراج مي شوند، توسط معاونت معادن و فرآوري مواد مي تواند تا معادل 80 % نرخ هاي جداول پيوست تعيين و ابلاغ گردیده.
حقوق دولتی در چارچوبی که بتواند وصول شود درست است و هر معدن کاری باید آن را در قالب ماده 14 قانون معادن بپردازد اما وقتی به طور غیرمتعارف ارقامی مانند 40 هزار میلیارد یا 60 هزار میلیارد تومان است و رقم وصولی می تواند حدود 15 هزار میلیارد تومان و با روند افزایش قیمت مواد معدنی در دنیا به 15 هزار میلیارد تومان حقوق دولتی دست پیدا کنیم.
حقوق دولتی معادن سنگ آهن
حقوق دولتی معدن یک نوع مالیات است که دارای خواص ذیل است:
1- قانونی است
2- هدف از وضع این مالیات پرداخت به مالک مواد معدنی به عنوان جبران خسارت برای انتقال مالکیت آن ماده معدنی به پرداخت کننده مالیات یا حق فروش آن ماده معدنی
3- هدف از این نوع مالیات اعطای حق استخراج به تولیدکننده ماده معدنی است
4- این نوع مالیات فقط مخصوص معدن بوده و به سایر صنایع اعمال نمی شود داشتن حق دسترسی به ماده معدنی و حق توسعه آن از سوی حاکمیت دو عامل اصلی اخذ درصد حقوق دولتی از بهره برداران معدنی با هدف توزیع انتفاع آن بین آحاد جامعه می باشد . همچنین تاثیر عوامل مختلف مانند نوع ماده معدنی ، ابعاد ، نوع ذخیره و … بر حقوق دولتی مواردی از مهمترین چالشهای این حوزه محسوب می شود که سالهاست بین دولت و بهره برداران مورد بحث می باشد .
روشهای مرسوم محاسبه و پرداخت حقوق دولتی در دنیا و بنا بر فراخور حال5 نوع اصلی از رژیم محاسبه و پرداخت حقوق دولتی وجود دارد :
1- بر اساس واحد (مالیات بر اساس واحد وزن یا حجم مجموع تولید ماده معدنی)
2- بر اساس ارزش ( مالیات بر اساس ارزش مجموع ارزش تجمعی ماده معدنی بدون در نظر گرفتن سود و زیان فروش )
3- بر اساس سود و زیان ( مالیات بر اساس سود و یا زیان تجمعی یا به عبارتی توانایی پرداخت )
4- روش ترکیبی ( ترکیب سه مورد بالا)
5- روش هوشمند ( روش ترکیبی + عدم دخالت انسانی در محاسبات + احصاء جوانب آمایشی ، عملیاتی و فنی موثر) تمایل حاکمیت از روش 1 به 3 به دلیل پیچیدگی و عدم پایداری درآمد کاهش می یابد و بالعکس تمایل بهره برداران به دلیل پائین آمدن ریسک سرمایه گذاری و حفظ منابع مالی افزایشی خواهد بود . روش 4 مناسب هر دو گروه اما دارای ایراداتی جدی است که در روش 5 این ایرادات مرتفع می گردد .
سایت معدن سنگ آهن بافق
سایت معدن چغارت بافق www.aminebafgh.blogfa.com
حفاری معادن سنگ آهن
مته های حفاری آسیب پذیرترین جزء در سیستم حفاری بوده و حدود 60 درصد هزینه های عملیات حفاری در معادن روباز را به خود اختصاص می دهند. استفاده بهینه از مته ها نیاز به رعایت اصول علمی و تجربی دارد و ازطرفی افزایش عمر مته باعث کاهش مصرف آن و در نتیجه کاهش هزینه حفاری می گردد. در این تحقیق سعی شده است انواع آسیب دیدگی های مته های سه مخروطی مورد استفاده در معدن سنگ آهن چغارت با توجه به نوع سنگ و میزان حفاری در هر سنگ مشخص و در نهایت با توجه به انواع سنگ های موجود در معدن، نوع مته مناسب جهت حفاری بخشهای مختلف تعیین گردد. بیشترین آسیب دیدگی مته در کانه های منیتیتی و از نوع SD (ساییدگی و از بین رفتن پوشش محافظ) بوده که دلایل آن را می توان سایندگی بیش از حد سنگ، وجود آب در چال، سایندگی لوله های حفاری و پایین بودن سرعت هوا برای خروج مواد خرد شده به سطح را نام برد.
حفاری و استخراج از معدن برای بهره برداری از معادن :
این کار نیازمند دستگاه ها و ماشین آلات معدنی هستیم. روشهای مختلفی برای استخراج از معدن وجود دارد. استخراج روباز (سطحی) و استخراج زیرزمینی. انتخاب هر کدام از این روشها، به عمق مورد نظر، شکل محصول آن و مسائل اقتصادی بستگی دارد. با این وجود ، اکثر معادن دنیا به خصوص سنگ آهن با استفاده از روشهای روباز استخراج میشوند. روش های متداول حفاري در معادن روباز حفاری در شرايط مختلف اجرايی، نيازمند روش ها و تجهيزات مختلفي است كه با توجه به كاربرد آن تعريف میگردد. انتخاب روش هاي حفاری مورد استفاده در معادن از سال ها پيش انجام گرفته است و متأسفانه بررسي دقيق و فنی روش حفاری جديدی براي انتخاب و جايگزينی روش های قديمی به ندرت صورت ميگيرد. ماشین آلات حفاری معادن روباز بر اساس شيوه انتقال نيروی حفاری به دو دسته كلی چرخشی وضربه ایی تقسيم مي شوند، كه دستگاه حفاری ضربه ای نیز براساس واسطه انتقال نیرو و محل استقرار ضربه زدن (چکش زدن) به دو دسته کلی چکش خارج چال و چکش داخل چال تقسیم بندی میشوند. روش حفاري چرخشی از روش های متداول حفاری توليدی در معادن بزرگ روباز جهان به شمار میآيد. امروزه بيشتر دستگاه هاي حفاری معادن فلزی بزرگ روباز جهان از نوع چرخشی است. اختلاف اصلي روش حفاری چرخشی با ساير روش های حفاری، حذف ضربه به عنوان عامل حفر چال از اين روش حفاری است.
حمل و نقل سنگ آهن
باربری کرات و معدن سنگ آهن به تهران :
از دو مسیر می توان خدمات باربری کرات و معدن سنگ آهن به تهران را انجام داد که این دو مسیر شامل موارد زیر می باشد: مسیر اول شامل 1094 کیلومتر می باشد که دارای 12 ساعت و 50 دقیقه فاصله زمانی دارد. این مسیر از کرات به سمت تربت حیدریه، نیشابور، سبزوار، شاهرود و سمنان حرکت می کند که در نهایت به تهران ختم می شود. مسیر دوم شامل 1363 کیلومتر است که از نظر زمانی حدود 15 ساعت و 45 دقیقه فاصله زمانی دارد. این مسیر از سمت معدن سنگ آهن شروع و پس از عبور از شهرهای قائن، سرایان، آیسک، دیهوک، طبس، خور، انارک، کاشان و قم به سمت تهران ختم می شود. تمامی رانندگان پیک آموت با توجه شرایط جوی و ترافیک حمل و نقل جاده ای یکی از این دو مسیر را جهت تسریع در زمان باربری انتخاب میکنند. همچنین از چادر برزنتی جهت جلوگیری از برخورد برف و باران با بار استفاده می شود.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.