ماده اولیه خط تولید و فرآوری کنسانتره سنگ آهن، سنگ آهن است. کنسانتره آهن از هر دو نوع سنگ آهن هماتیت و مگنتیت تولید می شود. کارخانه کنسانتره آهن اندیمشک اصفهان، واقع در جنوب غرب کشور می باشد و با سرمایه گذاری بخش خصوص در ایران راه اندازی شد. خوشبختانه فاز یک این کارخانه، در کمترین زمان ممکن تقریبا سه ماه بعد به بهره برداری رسید. سرمایه صرف شده در این پروژه در مدت سه ماه، حدود بیست و پنج میلیون دلار بوده است.
عیار کنسانتره آهن
یکی از اصلی ترین مواد اولیه برای تولید فولاد، کنسانتره آهن می باشد. این ماده که از تبدیل سنگ آهن تولید می شود، بعد از استخراج وارد چرخه کانه آرایی خواهد شد. اولین و شاید یکی از مهم ترین موارد که در رابطه با کنساتره آهن باید اطلاع داشته باشید، این است که در کنسانتره آهن، عیار آن می باشد که می تواند به طور مستقیم بر روی قیمت و ارزش آن تأثیر مثبت داشته باشد.
کنسانتره های آهن جزو سنگ های معدنی حساب می شوند، که بعد از استخراج توسط دستگاه های قدرتمندی شکسته خواهند شد. سپس این سنگ های خرد شده، وارد مرحله کانی آرایی خواهند شد. این کنسانتره ها، دارای عیار بالایی از آهن هستند و ناخالص های نامطلوب ندارند. از این رو از آن ها برای تولید فولاد به صورت گسترده استفاده می شود.
به صورت معمول عیار کنسانتره آهن بین عدهای 65 تا 67 درصد متغیر میباشد. از این رو بهترین کنسانتره آهن، کنسانتره ای بوده، که دارای عیاری بیش از 65 درصد باشد. شما می توانید قیمت سنگ آهن را از فروشگاه اینترنتی آهن پویا استعلام نمایید.
یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر روی قیمت و ارزش کنسانتره های آهن، عیار آهن ها می باشد. هر چه عیار کنسانتره آهن افزایش پیدا کند، قیمت و ارزش آن هم بیشتر می شود. منظور از عیار کنسانتره آهن نیز میزان و درصد آهن موجود در کنسانتره است. در کانی های استخراج شده از سنگ های آهن، علاوه بر خود عنصر آهن، یک سری عناصر و نا خالصی های دیگری نیز در آن وجود خواهد داشت. این نا خالصی ها می توانند عیار کنسانتره آهن را تغییر دهد و بر روی کیفیت پایانی کنسانتره به صورت مستقیم تأثیر بگذارد.
البته در طی مراحل کانه آرایی و کنسانتره سازی تلاش می شود، تا با دقت بالایی این نا خالصی را از بین برده و عیار کنسانتره را بالا ببرند. بعد از انجام عملیات های مختلف برای حذف نا خالصی های موجود در کنسانتره آهن، این سنگ ها مورد آنالیز قرار می گیرند و مقدار دقیق عیار آن ها تعیین می شوند. در ارائه کنسانتره، به نوع سنگ آهن استفاده شده برای تولید آن نیز توجه ویژه خواهد شد. به عنوان مثال بیان می شود کنسانتره سنگ آهن مگنتیت، کنسانتره سنگ آهن هماتیت و یا درصد ترکیبی از هر کدام از آنها مشخص می شود. بنابراین فرآیند های تولید آن، عبارت است از: خردایش خشک آسیاب کنی پر عیار سازی در مرحله نهایی آب گیری پس از استخراج کانسار از معدن، سنگ آهن می تواند به دو شکل تولید بشود، که محصول هر کدام متفاوت می باشد. در صورتی که تحت فرآیند خردایش و فرآوری خشک باشد، فرآورده نهایی سنگ آهن دانه بندی شده می باشد. فرآورده فرآوری تر سنگ آهن، کنسانتره آهن است. فرآیند کنسانتره سازی اغلب بر روی سنگ آهن های با عیار پایین و پر فسفر صورت خواهد گرفت. مراحل تولید کنسانتره سنگ آهن را به طور خلاصه در بالا دسته بندی نمودیم.
کاربرد کنسانتره آهن
همانطور که پیش از این بیان نمودیم، کنسانتره آهن کاربرد های بسیار زیادی دارد. این محصول فرآوری شده در گندله سازی، تولید محصولات فلزی و صنعت ذوب مورد استفاده قرار خواهد گرفت. با توجه به این که میتوان در فرآیند تولید کنسانتره آهن عیار سنگ آهن را کنترل نمود و حتی افزایش داد، عناصر مضر و ناخالصی های سنگ را به طور کامل حذف کرد، فرم ظاهری سنگ آهن را یکپارچه کرد، هزینههای ذوب و هزینههای انرژی را کم نمود همچنین هزینه تصفیه را به پایینترین حد خود رساند، کنسانتره آهن یکی از پرمصرفترین محصولات در صنعت ذوب محسوب می شود.
با توجه به اینکه کنسانتره آهن دانه بندی بسیار کوچکی دارد، برای استفاده از صنایع مختلف مناسب نبوده و به راحتی میتواند موجب ایجاد اختلال و ایراد در عملکرد کوره های بلند بشود. برای جلوگیری از این کار، کنسانتره آهن به محصول دیگری تبدیل خواهد شد که با نام گندله آهن معروف است. از مصارف دیگر کنسانتره آهن میتوان به ساخت بریکت آهن اسفنجی اشاره نمود.
بریکت آهن اسفنجی همان بلوکه فشرده می باشد که از آهن اسفنجی تهیه و تولید میشود. این محصول که در سالهای اخیر محبوبیت بسیار زیادی بدست آورده است به طور مستقیم گندله تولید میشود. آمارها نشان میدهند میزان مصرف کنسانتره آهن در ایران افزایش یافته است. برای دستیابی به میزان مصرف کنسانتره آهن در ایران باید میزان تولید این محصول را محاسبه نمود و پس از آن میزان محصولات ارسال شده به کشورهای دیگر را از مجموع تولید کم کرد.
نتایج بدست آمده حاکی از آن است که از ابتدای سال 1400 تا اواخر شهریور ماه چیزی حدود 25 میلیون تن کنسانتره سنگ آهن توسط ده تولید کننده بزرگ داخلی تولید شده و در ایران عرضه شده است. این عدد در سال گذشته در حدود 24 میلیون تن به ثبت شده است همچنین میزان مصرف کنسانتره آهن در ایران در شهریور ماه رشد 2 درصدی داشته است.
کنسانتره آهن لیپوزوفر
یکی از عناصر قابل اهمیت برای بشر آهن می باشد و کمبود آن همیشه احساس می شود. انسان برای رفع نیاز خود از آهن، مجبور به استفاده از کنسانتره آهن، آهن اسفنجی، سنگ آهن باطله، آهن آلات ضایعاتی و غیره می باشد و آهن آلات آماده و در آواره ها که عمر بالایی را داشته اند، را دوباره به چرخه مصرف باز خواهد گرداند، تا کمی تقاضا در بازار کاهش یابد.
نخستین شواهد از مصرف آهن برای اولین بار مربوط به 1400 سال قبل از میلاد می باشد که هیتی ها در ارمنستان امروزی از آن استفاده می نموده اند. در گذشته مصرف آهن بسیار محدود بود، زیرا خانه ها در اکثر مواقع کاه گلی و در برخی موارد چوبی ساخته می شدند. ماشینی وجود نداشت و برای حمل نقل از حیوانات استفاده می کردند.
البته برای خانواده ها و اشخاصی خاص درشکه می ساختند، که آن نیز از جنس چوب بود. از آهن فقط برای مصارف هم چون ساخت ابزار آلات کشاورزی مانند میخ، بیل، داس، چنگک و غیره استفاده می کردند و در جنگها نیز برای ساخت شمشیرها، نیزه ها، زره ها و سپرهای و غیره مفید بودند اما برای همه ساخته نمی شد.
در ساخت برخی پلها و قصر ها نیز آهن استفاده میکردند. خودروهای سواری که خیابانها را اشغال نموده اند، همگی از آهن در ساخت بدنه و موتور آهن ها استفاده شده است. هیچ خانه ای بدون مصرف آهن ساخته نمی شود، حتی اسباب بازیهای کودکان نیز از آهن بهرمند هستند. در زمین و هوا و حتی بر روی دریا و زیر دریا وسایل نقلیه از آهن تولید می شوند و وجود آن در زندگی انسانها بسیار مهم می باشد و هیچ جایگزین ایده آلی برای آهن معرفی و یا شناخته نشده است.
دلیل مهمتری که انسان را این گونه نیازمند به آهن کرده است و تقاضا را در بازار بسیار بالا برده است، افزایش روز افزون جمعیت می باشد. همان طور که درختان در برخی موارد نیاز به آهن قراضه دارند تا رشد یابند و نیاز خود را برطرف سازند، انسان نیز نیاز به آهن را دارا می باشد. دارو سازها کنسانتره ای به نام آهن لیپوزوفر را خریداری نموده اند و با ترکیباتی در آزمایشگاه به دست مشتری خواهند رساند که خوراکی می باشد و از این طریق آهن بدن نیز تامین می شود. یکی از نمونه های آن، قطره آهن لیپوزوفر کودکان بوده که سبب رفع کم خونی در آنان میشود.
خط کنسانتره سنگ آهن
- مرحله اول خردایش: اولین مرحله در کارخانه بوده که با ورود ماده معدنی به سنگ شکن (كلي يا ژيراتوري) آغاز می گردد. در این بخش قطعات بين 20-25 الي 100 سانتي متر به ابعاد كوچكتر از 25-20 سانتیمتر ریزد خرد می شوند البته در ورودي سنگ شكن سرند ثابت گريزلی نصب می شود كه روزنه های آن برابر با ابعاد محصول خروجی از سنگ شكن هستند. به اين ترتيب ابعاد ريزتر وارد سنگ شكن نمی شوند تا مبادا خرد تر شوند. سپس مواد معدنی خرد شده با نوار نقاله وارد مرحله بعدی سنگ شكن و سرند خواهند شد. در اين بخش كه بسته به ابعاد و خصوصيات مواد معدني ممكن است از 2 مرحله سنگ شكني خشك تشكيل شده باشد از سنگ شكن مخروطی استفاده می گردد. ابعاد مواد معدنی تا اندازه 30 ميلی متر كاهش پیدا می کند. لازم به ذكر بوده ، خردايش چند مرحلهای به منظور كنترل دانه بندی و جلوگيری از خردايش بيش از حد ماده معدنی انجام می گیرد.
- مرحله دوم آسيا كنی: سپس اين مواد معدنی با قطعات كمتر از 30 ميلی متر به منظور خردايش بيشتر وارد مرحله آسياكنی مي شوند كه بصورت تر انجام می پذيرد. در اين مرحله، مواد توسط آسياي خودشكن يا نيمه خودشكن و يا آسياي غلتكي فشاري تا اندازه 1-5/0 ميلي متر آسيا خواهند شد. اين ماده با ابعاد 1-5/0 سپس به مرحله بعدی رفته و در آنجا توسط آسیاهای گلوله ای مورد خردايش بيشتری قرار خواهند گرفت. در اين قسمت ها كه خردایش در محيط تر انجام میگیرد، ابعاد خردايش توسط هيدروسيكلون ها كنترل می شود و هدايت مواد كه در آب شناور می باشند و تركيب دوغاب (اسلاري) را ايجاد كرده اند، توسط پمپها انجام میگردد.
- مرحله سوم پر عيار سازی: ذرات پس از عبور از مرحله آسيا كنی به ابعاد بسیار ريز تبدیل شده اند و لازم است برای منظور جدا كردن مواد با ارزش از تركيبات باطله داخل اسلاری، وارد مرحله بعد بشوند. اسلاری توسط پمپ به مرحله جدايش مغناطيسي هدايت خواهند شد. جداكننده هاي مغناطيسي تر، عموماً جداكننده هاي نوع درام می باشند. اسلاری از روی اين درام ها كه داراي خاصيت مغناطيسي میباشند، عبور داده می شود. كاني هاي آهن دار به درام مي چسبند و در انتهاي درام توسط يك تيغه از روي درام جمع آوري خواهند شد. ساير كاني هاي موجود در دوغاب نيز از ته ريز تجهيز خروج می یابند. اين جداكننده هاي مغناطيسي داراي انواع شدت پايين، شدت متوسط، شدت بالا و گراديان بالا می باشند كه انتخاب آنها براساس خواص مواد معدني و تست فراوري كه قبلاً روي ماده معدني به انجام رسيده است، صورت خواهد پذیرفت و در صورتي كه عناصري مانند فسفر و گوگرد در كنسانتره وجود داشته باشند از روش فلوتاسيون براي جدايش مواد مزاحم از كنسانتره استفاده مي کنند.
- فلوتاسيون: در اين روش از اختلاف خواص شيمي فيزيكي سطح مواد براي جدايی آنها از يكديگر استفاده مي کنند. سطح كاني با ارزش توسط كلكتور آبران مي شود. براي تنظيم آبران كردن سطوح كاني با ارزش، خصوصيات محيط از جمله PH محيط آبي به دقت تنظيم می شود. كاني مذكور در محيط آبي قرار داده خواهد شد و در اين محيط حباب هاي هوا ايجاد میشوند. از آنجايي كه سطح كاني آبران شده می باشد، به راحتي به حباب هوا چسبيده و در سطح سيال شناور می شوند. براي پايدار نمودن حباب هوا و جلوگيري از تركيدن آن ها و نيز جلوگيري از اتصال حباب هاي هوا با يكديگر از موادي به نام كف ساز استفاده مینمایند.
- مرحله چهارم آبگيري: سنگ آهن پرعيار شده، حاوي مقداری آب است كه بايد آبگيري و خشك شود و رطوبت آن به 109 درصد برسد. بدين منظور از فيلترها براي جدايش آب كنسانتره بدست آمده، استفاده می کنند. سپس كنسانتره آبگيري شده به انبار محصول منتقل و در آنجا دپو می شود. باطله نيز براي آبگيري به سمت تجهيزاتي بنام تيكنر هدايت مي گردد. در آنجا مواد جامد ته نشين شده و آب بصورت سر ريز از بالاي تيكنرخارج میگردد. ذرات جامد ته نشين شده نيز توسط بازوي جمع كننده كف تيكنر به سمت مركز هدايت و توسط پمپ به سمت سد باطله هدايت میگردند براي افزايش سرعت ته نشيني اين مواد از مواد شيميايي پليمري بنام فلوكولانت استفاده مي کنند كه باعث چسبيدن ذرات باطله به يكديگر و افزايش سرعت سقوط آنها میگردد.
کارخانه کنسانتره سنگ آهن همدان
کارخانه تولیدی صبانور، بزرگترین تولید کننده فرآورده های سنگ آهن در همدان می باشد که از مرحله اکتشاف، استخراج، فرآوری سنگ آهن تا تولید محصولات کنسانتره و گندله دانه بندی فعالیت می نمایند. سنگ آهن دانه بندی این شرکت، در معادن بابا علی، گلالی و مجموعه معادن شهرک و کورکورا در استان های همدان و کردستان با تولید می گردد. محصول سنگ آهن دانه بندی معادن، با مشخصات کیفی استاندارد به عنوان خوراک مصرفی کارخانجات کنسانتره سازی صبانور مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
شرکت صبانور دارای دو کارخانه کنسانتره سازی و گندله سازی در استان همدان بوده و زنجیره تولید در این استان از مرحله تولید سنگ آهن دانه بندی تا تولید کنسانتره آهن و نهایتا گندله آهن به صورت پیوسته فعالیت دارد. محصول گندله با ویژگی های کیفی مطلوب به عنوان خوراک مصرفی کارخانجات فولاد کشور مورد استفاده قرار میگیرد.
کنسانتره آهن قروه
همان طور که پیش تر توضیح دادیم کنسانتره آهن، کاربرد فراوانی در کارخانجات ذوب آهن داشته و برای تولید محصولات مختلفی از قبیل گندله آهن، آهن اسفنجی و غیره استفاده می شود از ویژگی های ظاهری کنسانتره آهن می توان به داشتن حالت پودر مانند و رنگ سیاه اشاره نمود. شهر قروه یکی از قطب های اصلی تولید کنسانتره آهن با کیفیت، در سطح کشور بوده و افتخارات زیادی را برای کشور رقم زده است.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.